artykuł nr 1

Ubój na użytek własny

URZĘDOWE BADANIE MIĘSA NA OBECNOŚĆ WŁOŚNI


Próbki mięsa dostarczone do

Powiatowego Inspektoratu Weterynarii w Mrągowie

są badane w Zakładzie Higieny Weterynaryjnej w Olsztynie.

Próbki laboratoryjne do badań nie mogą zawierać tłuszczu, ścięgien ani powięzi.

Pojedyncza próbka przeznaczona do trawienia powinna wynosić nie mniej niż 100 g.

Próby dostarczane muszą być świeże, nie mogą być mrożone.
 

Ubój zwierząt gospodarskich w celu produkcji mięsa na użytek własny

Powiadomienie o zamiarze przeprowadzenia uboju świń w celu produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny

Wniosek o zbadanie mięsa na włośnie

Sposób pobierania próbek do badania mięsa na obecność włośni oraz zasady dostarczania próbek do urzędowego lekarza weterynarii